ΦΙΛ

ΦΙΛ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Το ΙΚΑ, η Ξυνή, και τα μυστικά της Εδέμ

Το θέμα ξεκίνησε από μια “αποκάλυψη” του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στην εκπομπή τού συναδέλφου του, Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real FM, και δημοσιεύθηκε στο site enikos.gr http://www.enikos.gr/media/80991,Jynh_ry8mish_xrewn_gia_4_aiwnes__.html

Επρόκειτο για την είδηση ότι τα εκπαιδευτήρια Ξυνή προχώρησαν σε συμφωνία με το ΙΚΑ, για την εξόφληση χρέους 700.000 ευρώ, σε 4.700 δόσεις, με ποσό κάθε δόσης 161 ευρώ και έτος αποπληρωμής το 2402!

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία, μέσα από το περιοδικό “HOT DOC”, το οποίο εκδίδει ο Κος Βαξεβάνης, στο τεύχος του της 20ης Σεπτεμβρίου 2012, μέσα στο οποίο, ανάμεσα στο γενικό κατηγορητήριο που έχει οικοδομήσει ο εν λόγω δημοσιογράφος εναντίον της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής επιχείρησης, εμφανίζεται και η εικόνα μια λίστας, με τις δόσεις πράγματι να φτάνουν το μακρινό έτος 2404!!! Σημειωτέον ότι, με κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δόσεων, όπως δημοσιοποιείται, συνδέεται με την αναφερόμενη καταγγελία.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια είδηση ακούγεται τόσο αναληθοφανής, ώστε να χρήζει απόλυτης εξακρίβωσης προτού βγει στον αέρα.

Στη συνέχεια το ΙΚΑ, την 27η του ίδιου μήνα, εκδίδει δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει τί πραγματικά συνέβη:

“Η επιχείρηση "ΞΥΝΗ ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛ", έχει προχωρήσει σε προσωρινό διακανονισμό έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν.4038/2012, και προβλέπονται μηνιαίες καταβολές ποσού 161,47 ευρώ, έναντι της κεφαλαιοποιημένης την 31.12.2011 οφειλής, από τον μήνα έκδοσης της απόφασης ρύθμισης (8/2012) μέχρι και το πέρας της προθεσμίας εφαρμογής του προσωρινού διακανονισμού (12/2013).

Μετά τους 17 μήνες επαναφέρεται το σύνολο της οφειλής της "ΞΥΝΗ ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛ" με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να το ρυθμίσει και να το αποπληρώσει σύμφωνα με τα άρθρα 53-62 του ν.3863/2010, που προβλέπει από 36 έως 48 δόσεις.

Το ύψος της μηνιαίας καταβολής, προσδιορίστηκε στο μέγιστο ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2011, ως οι ανωτέρω διατάξεις ορίζουν.”


Το θέμα, το οποίο η προφανής αναληθοφάνειά του προσεγγίζει εκείνο των 600 δις του θείου από την Αμέρικα, θα σταμάταγε εδώ, εάν δαιμόνιος τις βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν το έκανε θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο της ΔΗΜΑΡ:
Επιχείρηση πέτυχε διακανονισμό οφειλών προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ σε 4.700 δόσεις, με την τελευταία δόση να πρέπει να εξοφληθεί στις 31.3.2404 (!) αποκάλυψε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Κυρίτσης. 

Κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τον «Διακανονισμό Ασφαλιστικών Εισφορών σε Εταιρείες με οφειλές άνω των 300.000 €» ο κ. Κυρίτσης προσκόμισε έγγραφο προς τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, το οποίο αποδεικνύει ότι μεγαλοοφειλέτης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ πέτυχε με βάση το Ν. 3943/2011 σκανδαλώδη διακανονισμό οφειλών. 
«Έχω στα χέρια μου –υπογλώσσιο πήραμε όταν το είδαμε- έγγραφο που δείχνει ότι κάποιος πέτυχε 4.700 δόσεις, με τελευταία δόση στις 31.03.2404», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι ο διακανονισμός για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ γίνεται με απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. «Χωρίς να είμαι νομικός, θεωρώ ότι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επιληφθεί εισαγγελέας», προσέθεσε. 
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν διέθετε καμία ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα και κάλεσε τον κ. Κυρίτση να καταθέσει το έγγραφο. «Θα πρέπει να περιέλθει σε γνώση δική μας και να πάμε στη διοίκηση του ΙΚΑ να ρωτήσουμε τι είναι αυτό. Το ζήτημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τη διοίκηση του ΙΚΑ, της αυστηρότερης δυνατής» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.” 
 http://www.dimokratikiaristera.gr/epikairotita?start=12



Το ΙΚΑ συνεχίζει να υπερασπίζεται τη χαμένη του τιμή όμως. Με ανακοίνωσή του, την 5η Οκτωβρίου, μαθαίνουμε ότι:
“Η αλήθεια είναι μία και μοναδική.

Με βάση Νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων (Ν.4038/2010) επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορεί να επιλέξουν να ενταχθούν και στη ρύθμιση του λεγόμενου διακανονισμού, ο οποίος ισχύει
μόνο μέχρι της 31/12/2013.

Σ' αυτή την επιλογή η επιχείρηση που οφείλει, πρέπει να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές του μήνα και επιπλέον ποσό που ισούται με το 20% των τρεχουσών μηνιαίων εισφορών της.

Η ρύθμιση αυτή απεδείχθη σωτήρια τόσο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι εντάχθησαν σ' αυτή πάνω από 110.000 επιχειρήσεις και κατοχυρώθηκαν εισροές έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πάνω από 1 δις για το 2012, όσο και αναμφίβολα επωφελής για τις επιχειρήσεις.

Η ρύθμιση όμως αυτή ισχύει μέχρι την 31/12/2013 και όχι για 400 χρόνια όπως ψευδώς κάποιοι ισχυρίζονται.

Την 1/1/2014, οι ενταγμένες σε αυτήν τη ρύθμιση επιχειρήσεις οφείλουν να εξοφλήσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε 36 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 400 χρόνια.”

http://www.ika.gr/gr/infopages/press/20121005.cfm



Αλλά ούτε ο Κος Κυρίτσης κάμπτεται, συνεχίζοντας ακριβώς στο ίδιο μοτίβο, με ανακοίνωση της 5ης Οκτωβρίου:
«Η απάντηση του Ι.Κ.Α. στο έγγραφο που προσκόμισα στη Βουλή δείχνει ότι αυτό το πολιτικό προσωπικό δεν διδάχθηκε απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα.
    Αντί η διοίκηση του Ι.Κ.Α. να κρύβεται πίσω από τετριμμένες απαντήσεις και φράσεις για δήθεν «εξωπραγματικό, ανεύθυνο και ανυπόστατο ισχυρισμό», θα έπρεπε να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς έγινε. 
Αντί η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. να κατηγορεί έναν βουλευτή, που έκανε το καθήκον του ασκώντας Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, για ψεύδη, οφείλει να επανεξετάσει τη στάση της και να δώσει τη σημασία που αρμόζει για όσα πρέπει να πει δημόσια. Η Διοίκηση του ΙΚΑ επέλεξε να μη το κάνει.
Αφού δεν το κάνουν αυτοί, θα το κάνουμε εμείς».

http://www.dimokratikiaristera.gr/epikairotita/katalogos-deltion-graf-typou/3908-dilosi-tou-voulefti-tis-dim-ar-k-g-kyritsi-gia-tin-apantisi-tis-dioikisis-tou-i-k-a-sxetika-me-ofeileti-tou-organismoy-pou-petyxe-diakanonismo-xreon-se-4-700-doseis-mexri-to-2404



Συγγνώμη, για ποιές “τετριμμένες απαντήσεις” μιλά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ;
Εγώ, και στις δυο ανακοινώσεις που εξέδωσε το ΙΚΑ, διάβασα συγκεκριμένα στοιχεία για το τι πραγματικά συνέβη. Για να είμαι ειλικρινής, το “τετριμμένον” ξεχειλίζει στην τελευταία δήλωση τού Κου Κυρίτση. Και ας μη σχολιάσω το γεγονός ότι ξέθαψε το απιθανολόγημα τού Κου Βαξεβάνη, για να κάνει αισθητή την παρουσία του στη Βουλή.
Έτσι όμως γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτική η ένδεια, η οποία υπάρχει στις βουλευτικές γραμμές της ΔΗΜΑΡ, όσον αφορά στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όταν μια ερώτηση, που αφορά πεπραγμένα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, αφήνεται, ελαφρά τη καρδία, στα χέρια του κατά τα άλλα συμπαθούς αποφοίτου της Δραματικής Σχολής τού Πέλου Κατσέλη, βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, χωρίς να έχει προηγουμένως γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, από ειδικούς περί τον ασφαλιστικό τομέα, καταλήγουμε να δίνουμε λάθος εντυπώσεις.
Ο οποιοσδήποτε σχετικός με το αντικείμενο θα καταλάβαινε ότι και το άρθρο τού Κου Βαξεβάνη δεν ήταν ποτέ δυνατό να ευσταθεί, αλλά και ότι η περαιτέρω κοινοβουλευτική χρήση του από τη ΔΗΜΑΡ αποσκοπεί μάλλον σε δημιουργία εντυπώσεων, και μάλιστα με έντονα λαϊκίστικα χαρακτηριστικά (ημιμάθεια, επιφανειακή έρευνα, εντυπωσιοθηρία).
Έτσι όμως δε γίνεται δουλειά. Αν η ΔΗΜΑΡ θέλει να κυβερνήσει, πρέπει με τις πράξεις της να δείχνει ότι δεν περνούσε απέξω, είδε φως και μπήκε, αλλά ότι ερευνά ενδελεχώς και ασχολείται επισταμένως με οποιοδήποτε θέμα επιλέξει να φέρει στην επιφάνεια κατά το κοινοβουλευτικό της έργο.
Αν πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με τα φάουλ του ιδρύματος, τα οποία δεν είναι και ολίγα ας ασχοληθεί με τα παρακάτω κατ' αρχήν:
α) Βάσει ποιού νόμου προχώρησε το ΙΚΑ στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% υπερ ΟΕΚ & ΟΕΕ από το Σεπτέμβρη; Διότι η τροπολογία που έδινε αυτή τη μείωση δεν κατετέθη τελικά στη βουλή προς ψήφιση, και το δελτίου τύπου του ΙΚΑ είναι όντως αλλού για αλλού σε αυτήν την περίπτωση.
http://www.ika.gr/gr/infopages/press/20120920.cfm
β) Ποια ημερομηνία είναι υποχρεωτική βάσει νόμου η απόδοση των μηνιαίων εισφορών ΙΚΑ από τους εργοδότες, και τι γίνεται στην πράξη λόγω της ανικανότητας του ιδρύματος να ανταπεξέλθει στις επιταγές του νόμου;


Αλλά, για να εντοπισθούν αυτά τα ζητήματα, πρέπει κάποιος να ασχολείται σοβαρά μαζί τους, και όχι απλά να διαβάζει το HOT DOC και να παρακολουθεί τον Χατζηνικολάου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου