ΦΙΛ

ΦΙΛ

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η ημέρα των ερωτευμένων και τρία δελτία τύπου

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, η ΔημΑρ δημοσίευσε τρία δελτία τύπου τα οποία, ομολογώ, με άφησαν με μια σχετική απορία:

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών το 2013

Το 2013 καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν συσσωρευμένους φόρους –δόσεις από  τα προηγούμενα χρόνια μαζί με δόσεις για φέτος και το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ.
Η επιβάρυνση είναι δυσβάστακτη για τη φοροδοτική δυνατότητα των νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από τη μείωση των εισοδημάτων τους. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνεται με τη χορήγηση από τις τράπεζες ειδικών ατόκων δανείων, που θα εξοφλούνται σε πολλές δόσεις για όσους αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ.  Όσοι μπορούν να καταβάλουν εφάπαξ, να έχουν έκπτωση τουλάχιστον 10%.

Οι τράπεζες θα επωφελούνται από την έκπτωση 10%,  ενώ οι δανειολήπτες θα εξοφλούν σε πολλές δόσεις χωρίς επιβάρυνση, χωρίς τόκους. Έτσι οι πολίτες θα ανακουφιστούν και η είσπραξη εσόδων του δημοσίου θα βελτιωθεί.

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι, για να δανείσει κάποιον μια τράπεζα, πρέπει να έχει εξασφαλίσει την πιστοληπτική ικανότητά του. Όσο και να χτυπιέται η ΔημΑρ, αν η ίδια η τράπεζα δε θεωρήσει ότι μπορεί να προχωρήσει στη δανειακή σύμβαση, δε πρόκειται να το κάνει.

Αυτό το οποίο δεν έχω σταματήσει να αναρωτιέμαι από τη στιγμή που το διάβασα είναι,  με ποιό τρόπο ή έκπτωση 10% επί της εφ΄άπαξ πληρωμής θα μπορούσε να ωφελήσει τις τράπεζες;

Όποιος το έχει κατανοήσει παρακαλείται να συνεισφέρει...



Συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

.......Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Είναι αναγκαίο να αρθεί η νομοθεσία η οποία κατήργησε την υποχρεωτικότητα συμμετοχής της μικρομεσαίας επιχείρησης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και στα Επιμελητήρια συνολικότερα.Θεωρώ ότι η ρύθμιση που έγινε, δεν έχει καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας .....

Το παραπάνω σηκώνει πάρα πολλή κουβέντα.

Κατ΄αρχήν, όντας μέλος της ΔημΑρ, δεν είχα αντιληφθεί έως τώρα ότι ως κόμμα έχουμε παρόμοια θέση.
Επί της ουσίας όμως, δε νομίζω ότι είναι σωστό, ενα μέτρο, στο άκουσμα του οποίου το 99,99% των επαγγελματιών εξεστόμισαν ένα μεγάλο "Ουφ, Επιτέλους", να τυχαίνει τέτοιας αντιμετώπισης από τη ΔημΑρ.
Άμεση σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μπορεί να μην έχει, έχει όμως ξεκάθαρη σχέση με την επιβάρυνση των οικονομικών μονάδων με άσκοπα και αντιπαραγωγικά έξοδα.
Η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής ξεκάθαρα περιορίζει την ελευθερία επιλογής του ατόμου, και παραπέμπει σε παρωχημένες ψευδοσοσιαλιστικές πρακτικές.
Την περίπτωση δε, η όλη δήλωση απλά να είναι μια εκδήλωση κολακείας σε έναν από τους τόσους υπάρχοντες συντεχνιακούς καρκινογενείς και κρατικοτραφείς εσμούς, δε θέλω να την αφήσω καν να περάσει από το νου μου.



Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού

Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί και πρέπει να προσδιοριστεί νομοθετικά μέσα από την υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της συλλογικής διαπραγμάτευσης εργοδοτών και εργαζομένων. 

Μια από τις αρκετές δηλώσεις της ΔημΑρ στο ίδιο μήκος κύματος.

Το έχω ξαναγράψει και προηγούμενα. Η θέσπιση του κατώτατου μισθού δεν καθιστά άχρηστες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ίσως να περιορίζει την εξουσία των μεγαλοσυνδικαλιστών όπως την ξέραμε έως τώρα. Αλλά μήπως και αυτό δεν είναι ένα ζητούμενο; Σίγουρα όμως θέτει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε πιο σύγχρονα δεδομένα, οδηγώντας τες στην αναζήτηση της ουσίας, και καταδεικνύοντας την ανάγκη πλατύτερης και δημοκρατικότερης συμμετοχής σε αυτές,

Γνώμη μου είναι ότι το έχουμε πάρει λάθος από την αρχή του το όλο θέμα. Θα μπορούσε η θέσπιση του κατώτατου μισθού να συσχετιστεί δια νόμου με το όριο φτώχιας.
Δε θα ήταν ευχής έργο αν δια νόμου, εκτός από τις επικλήσεις μιας αμφίβολης εν τέλει επιρροής στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ελάμβανε ακόμη σαν παράμετρο και ένα συντελεστή επί του ορίου φτώχιας, όπως καθορίζεται από τον ΟΗΕ;

Η ημέρα των ερωτευμένων λοιπόν έχει μια παράξενη επίδραση στα δελτία τύπου της ΔημΑρ.
Ή ίσως σε μένα, δεν ξέρω..

Δυο μέρες μετά όμως η ανακοίνωση της ΔημΑρ για το "λάθος" του ΔΝΤ ήταν "κρίσταλ κλίαρ".
 Οπότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου